Subhanallah !! Inilah 5 Tanda Kematian Yang Bisa Diketahui Manusia Tetapi Sering Diabaikan

Posted on

Walaupun kematian iaitu satu perkara yang di sembunyikan oleh Allah, namun terlebih dulu kematian itu datang bakal ada tanda-tanda yang mungkin saja dapat kita ketahui. Namun, biasanya seseorang tidak dapat menyedarinya.

40 hari terlebih dulu kematian

Tanda-tanda kematian ini boleh dilihat setelah masuk waktu asar, segi pusat dari tubuh kita bakal berdenyut. Itu tandanya bila daun yang disenaraikan nama kita dari pohon yang ada di Arshy Allah swt. Sudah gugur.

Setelah itu malaikat maut mengambil daun itu dan selekasnya bikin persiapan salah satunya mulai mengawasi kita setiap masa. Dan sekali-sekala malaikat maut menunjukkan dianya pada orang yang bakal dicabut nyawanya berbentuk manusia, dan waktu itu juga orang itu akan terasa terkejud dan bingung saksikan malaikat maut.

Walau malaikat maut wujudnya hanya satu tetapi atas izin Allah swt, Dia boleh mencabut nyawa seseorang kurun waktu yang serentak.

7 hari terlebih dulu kematian

Isyarat ini terlihat setelah masuk saat asar, tanda-tanda kematian ini hanya diberikan Allah swt Pada orang yang diuji Allah dengan Sakit, biasanya orang yang tengah sakit tak berselera makan, secara tiba-tiba ingin makan. Ini iaitu isyarat dari Allah bila kematian memang benar-benar telah dekat.

3 hari terlebih dulu kematian

Disuatu masa akan merasa denyutan didalam dahi kita, iaitu pada dahi kanan dan dahi kiri. Apabila tanda-tanda kematian ini dapat di rasa jadi sebaiknya berpuasalah kita kemudian. Supaya perut kita tidak mempunyai kandungan banyak najis, dan ini akan memudahkan orang lain utk memandikan jasad kita.

Lalu juga mata hitam kita tak bercahaya lagi, dan untuk orang yg sakit, hidungnya perlahan-lahan akan masuk dalam, ini dapat tampak jelas apabila dilihat dari segi tubuh kita. Telinga bakal layu dan secara beransur-ansur masuk dalam. Tapak kaki tegak secara beransur-ansur lurus ke depan dan susah untuk ditegakkan lagi.

Sehari terlebih dulu kematian

Tanda-tanda kematian ini boleh berjalan selepas waktu asar, kita bakal rasakan denyutan di bahagian ubun-ubun, ini menyaratkan kita sudah tak pernah lagi saksikan waktu Asar di keesokan harinya.

tanda terkini

Kita akan rasakan sejuk di bahagian pusat, lalu turun ke pinggang dan selalu naik ke sisi halkum.

Pada sekarang ini baiknya kita sering beristighfar memohon ampun pada Allah, dan beberapa sering membaca syahadat. Menetapkan hati, fokus fikiran kita hanya pada satu arah iaitu Allah swt. Dengan hal itu semoga dengan sedikit pengetahuan mendekati kematian, kita punyai persediaan untuk menghadapinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *